Stap mee in een meester-leerlingtraject om je vakmanschap door te geven.

Deel deze pagina

Immaterieel erfgoed staat al enkele jaren hoog op de agenda van de Vlaamse Gemeenschap. Wist je dat ze sinds kort beurzen uitreiken aan meesters-vaklui die hun stielkennis en vaardigheden willen doorgeven? Met de beurs beloont de Vlaamse Gemeenschap inspanningen om eeuwenoud vakmanschap voor de volgende generaties te vrijwaren.

Ben je een meester in je vak die met hart en ziel die kennis wil doorgeven? Vraag de beurs dan zeker aan vóór 15 september. De Vlaamse Gemeenschap kan een beurs toekennen aan een meester en één of meerdere leerlingen, gedurende maximum 24 maanden en 2.000 EUR per maand. 
Meer info over criteria en voorwaarden van een beursaanvraag voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerling-traject vind je op de website van de Vlaamse Gemeenschap.
ETWIE of het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed houdt een lijst bij van meesters en leerlingen. Zo kunnen jullie elkaar vinden.

 

Vakmanschap is als een vorm van immaterieel cultureel erfgoed dat in de hoofden en handen van (vak)mensen zit: ervaring, kennis, en vaardigheden die wortelen in traditie. Dat kunnen ambachten zijn zoals houtbewerking maar evengoed bepaalde uitingen van kunstcreactie.
In Brussel telt ontelbare van deze stielmannen en - vrouwen. Wij noemen ze schatten van mensen. Enkele van deze schatten hebben we in één van onze initiatieven in de kijker gezet.