Brussels erfgoed in zomerjasje

Deel deze pagina

Blijf je thuis, maar heb je geen idee wat te doen? Misschien vind je in onze erfgoedsuggesties je gading om er een boeiende, mooie zomer van te maken. Het is een eigenzinnige selectie geworden, met plaats voor een knipoog.

Portret van Orazio Cocozza met zijn ijskar, rond 1906. | Collectie Cocozza

Klinken & smullen

Zomer betekent ijsjes eten. Maar weet je ook waar ooit het eerste ijsje vandaan kwam, of hoe Brussel dat lekker ijsje leerde kennen? Piep dan zeker eens op onze pagina over Smaken in Brussel.
Wil je liever iets hartiger achter de kiezen? Dan raden we je aan de grote Brusselse zomerkermis te bezoeken. Want op die Zuidfoor zijn de beroemde karakollen te proeven.
Of laat je verrassen door onze eigenzinnige keuze van lekkere drankjes uit Brussel. Opgepast, want wij durven al eens van smaak te veranderen.

Reclamepaneel voor het paviljoen van chocolademaker Côte d'Or, op Expo '58.

Actieve ontspanning

De komende maanden zijn ideaal om een actieve vakantie in eigen stad te houden. Dit is bijvoorbeeld het moment om al die toffe erfgoedwandelingen uit te proberen. Ontspanning verzekerd met onder meer de erfgoedapp-wandelingen en je steekt er nog iets van op.

Laat je je liever 'par hasard' verrassen door wat er op je weg ligt. Haal dan inspiratie uit onze webpagina's over Buurten & Wijken.

Voor kinderen

Op tal van plaatsen kunnen kinderen van heel jong tot al wat ouder terecht tijdens de vakantiemaanden. Ben je op zoek naar een vakantiestage met een erfgoedtwist? Laat je kroost dit atelier dan eens proberen: muziekinstrumenten uit Congo leren maken met de hulp van een echte kenner, Abel Mansia. Abel Mansia, muziekinstrumentenmaken uit Congo. Abel Mansia is houtbewerker en heeft in Congo de traditionele technieken geleerd van zijn oom. In het kader van het 'Hoe maakt u het? Ambachten in Brussel’-project wil deze houtbewerker met Congolese wortels zijn kennis doorgeven aan jongeren. Hij geeft vier demonstratie-ateliers op twee verschillende locaties. Je kan hem onder meer vinden in het Ter Kamerenbos op het Afrodisiac festival op 13 en 14 juli 2019, een festival dat de verschillende Afrikaanse culturen promoot. De tweede reeks ateliers gaat door op het Maïsha festival, een multicultureel festival in de Matongé-wijk.

En natuurlijk kunnen de kinderen zich ook uitleven in één van de vele museumateliers. Tijdens de vakantie biedt het museumaanbod voor elk kind wat wils. In de agenda op de website van de Brusselse Museumraad kan je makkelijk de ateliers en cursussen voor kinderen en jongeren filteren.

Niet met een boekje in een hoekje, maar op een zomers terras

Bar Eliza © Great vzwZomerterrassen en boeken zijn voor elkaar gemaakt! We fluisteren je graag in wat onze favoriete Brusselse terrasjes en boeken zijn voor een luilekker zomermoment. Nu is het aan jou om te genieten!