Documentatie- en Archiefcentrum van de Communistische Beweging (DACOB)

Deel deze pagina

Wie midden de 19de eeuw in het centrum van Brussel flaneerde of de cafés frequenteerde, kon Karl Marx wel eens tegenkomen. Want zijn revolutionaire ideeëngoed heeft hij in Brussel verder opgebouwd en uitgeschreven. Al discussiërend met zijn Duitse vrienden en andere gelijkgestemden ontstond hier zijn beroemdste werk, het "Communistisch Manifest" dat de basis van een communistische partij-in-wording vormde! Ook de eerste Bond der Communisten ontstond in Brussel!

Affiche uit de collectie van het Documentatiecentrum en archief van de communistische beweging in BelgiëMet deze beroemde antecedenten kon het niet anders dat ook in België een communistische partij werd opgericht, weliswaar zonder ooit veel politiek gewicht in de schaal te leggen. Het erfgoed van deze partij en opvolgers wordt met zorg bewaard in het archief en de bibliotheek voor de studie van de communistische beweging of kortweg DACOB. Het is, samen met het CArCoB (Centre des Archives Communistes en Belgique) de exclusieve bewaarnemer van het archief van de KPB/PCB (Communistische Partij van België/Parti Communiste de la Belgique).


Het Documentatie- en Archiefcentrum van de Communistische Beweging (DACOB) omvat zowel een archief als een (bewaar)bibliotheek.
Het archief bevat zowel persoonsarchieven, archieven van diverse afdelingen en jeugdbewegingen van de partij, de federale archieven en archieven van aansluitende organisaties. In de uitgebreide bibliotheek vind je publicaties over en van de Kommunistische Partij België, over en van andere binnen- en buitenlandse communistische bewegingen, het Marxisme, de Spaanse burgeroorlog, de Tweede Wereldoorlop en de Weerstand, ... Sinds enkele jaren kan je er ook de bibliotheek van de Vrienden Van Cuba vzw raadplegen. De collectie omvat daarnaast een fototheek met onder meer een collectie politieke affiches.

Neem een duik in hun rijke archief of bibliotheek: wellicht kom je wel één of andere rode schat tegen. 

Periode
20ste eeuw

 

 

Documentatie- en Archiefcentrum van de Communistische Beweging (DACOB)

 • Adres

  Kazernestraat 33, 1000 Brussel

 • Telefoon

  +32 2 503 19 82

 • Website

  http://www.dacob.be/

 • E-mail

  bib.dacob@skynet.be

 • Bereikbaar

  Enkel op afspraak van dinsdag tot donderdag: 13.00u. - 17.00u.