Projectoproep Bruegeljaar 2019

Deel deze pagina

In 2019 vieren Brussel en Vlaanderen het leven en de tijd van Pieter Bruegel de Oude, naar aanleiding van de 450e verjaardag van zijn overlijden. Deze uitzonderlijke kunstenaar schilderde een uniek oeuvre bij elkaar. Dat kan je volgend jaar in een hele reeks tentoonstellingen en activiteiten (her)ontdekken.

Het belang van Brussel voor Bruegel en Bruegel voor Brussel, waar hij woonde en begraven ligt, is niet te onderschatten. Want van de zowat veertig schilderijen die aan Pieter Bruegel de Oude zijn toegeschreven, heeft hij drie vierde gepenseeld tussen 1563 en 1569, toen hij in Brussel woonde. En de 16e eeuw, het tijdvak waarin hij werkte, vormt één van de uitdagendste periodes uit onze geschiedenis. Genoeg stof dus om Bruegel en zijn tijd met frisse ogen te benaderen.

Als pendant van de grote tentoonstellingen lanceert de Vlaamse Gemeenschapscommissie daarom in aanloop van het Bruegeljaar een éénmalige projectoproep. We moedigen allerlei Brusselse verenigingen aan tot innovatieve en creatieve initiatieven rond de figuur en de leefwereld van Bruegel, samen met partners uit andere sectoren. Ga eens over het muurtje kijken, steek de koppen bij elkaar voor een gedurfd, creatief project waar Bruegel zelf fier zou op zijn.

Je vindt hier het reglement en aanvraagformulier om je projectondersteuning aan te vragen.