Griekse getuigenissen uit Molenbeek

Deel deze pagina

Het grootste aantal Grieken belandde hier via de Belgisch-Griekse arbeidsakkoorden uit 1957. Toch blijft ze als groep wat onbekend.

In Oud-Molenbeek waren er in de jaren ’70-’80 een twaalftal ‘Griekse cafés’, waarvan het volkscafé ‘La Rose Blanche’ nu het allerlaatste is. Met mediteraans enthousiasme houden de broers Pavlos en Kostas Karassavidis hier al enkele decennia de tapkranen open voor iedereen in de buurt, bewoners of toevallige passanten. Pavlos en Kostas zijn een begrip in hun buurt en ondertussen ook ver daarbuiten. Samen met Kris Kaerts (PLOEF! vzw) besloten ze met 'growfunding' het verhaal van dit authentieke, kosmopolitische Grieks-Brusselse café te verfilmen voor het de deuren sluit. Wanneer het verhaal eindigt, is nog niet zeker. Het doek kan volgende week of pas binnen 10 jaar vallen -  of ergens daartussenin…. Hieruit ontstond een bloeiende (erfgoed)gemeenschap die regelmatig samen komt onder  de naam l'Amicale de la Rose Blanche, een gezellig samenzijn met de klanken van de ware Rebetiko-muziek of Griekse blues op de achtergrond.

Expo 'Grieken van Molenbeek' in de art deco Sint-Jan-de-Doperkerk in Sint-Jans-Molenbeek

Vanuit de contacten met de Griekse gemeenschap gingen Kris Kaerts en Poli Roumeiotis op zoek naar sporen van Griekse aanwezigheid in Molenbeek. Het resultaat hiervan is de tentoonstelling 'Grieken van Molenbeek' gepresenteerd in de Sint-Jan-de-Doperkerk in Molenbeek, waar ooit de eerste orthodoxe erediensten plaats vonden.
Griekse familiealbums werden uitgeplozen, verhalen van ouders, grootouders, nonkels en tantes gesprokkeld, en door fotografe Maria Dermitzakis op groot scherm gepresenteerd in dit beklijvende kerkdecor.

Goesting om meer te weten? Op zondag 18 november 2018 krijgt de docufilm over het laatste Griekse café in Molenbeek alvast een try-out.
Op de website en facebookpagina van la Rose Blanche vind je meer details, net zoals over hun andere acties.