Over kilims , kaftans en andere t(h)ermen

Deel deze pagina

Getuigenissen over Grieken van Molenbeek

Bij het woord migratie denkt men misschien eerder aan de Italiaanse, Marokkaanse of Turkse gemeenschap maar er zijn zoveel meer gemeenschappen in Brussel neergestreken. Een gemeenschap die meer onder de radar is gebleven, zijn de Grieken die al sinds de jaren '50 in België een nieuwe toekomst zochten, bijvoorbeeld in Sint-Gillis. Maar ook Molenbeek trok een groeiende groep van Griekse migranten. Tentoonstelling 'Grieken van Molenbeek' in de art decokerk Sint-Jan-de-Doperkerk in Sint-Jans-Molenbeek
Een tentoonstelling in de Agios Ioannis Prodromos, a.k.a. de Sint-Jan-de Doperkerk, toonde de verzamelde verhalen en het migratie-erfgoed over de Griekse gemeenschap van Molenbeek. De Griekse gemeenschap in en van Molenbeek is nog altijd op zoek naar getuigenissen van 60 jaar Griekse aanwezigheid in Molenbeek.
Heb je zin om je verder onder te dompelen in het blauw en wit van Griekenland, dan raden we je zeker café La Rose Blanche aan, het laatst overgebleven Griekse café in Sint-Jans-Molenbeek. Regelmatig kan je er genieten van een streepje Griekse blues of een schaal mezze. Snuister ook eens bij ons thema Buurten & Wijken.

Turkse en Marokkaanse migratiegeschiedenis, 50 jaar na daum 50 jaar Marokkaanse en Turkse migratie

Stel je de jaren '60 voor: minirokjes, de Beatles, televisie in elke huiskamer, ... en overal geluiden van de bruisende, kloppende, hamerende, uit zijn voegen barstende economie. En dus ging België ook elders op zoek naar waardevolle werkkrachten. Na Italië en Spanje ging België het nog verder zoeken. Vanaf 1964 nodigde het Marokkaanse en Turkse migranten uit om de economie te versterken. In het spoor van de vaders kwamen ook hun families over.
De 50ste verjaardag van deze migraties in 2014 kon niet ongemerkt voorbijgaan. Wie zijn de mensen achter de Marokkaanse en Turkse migratieverhalen en wat betekenen deze gemeenschappen nu voor België?

Turks Familiaal Erfgoed 

'Sen Kimsin?' of 'Wie ben ik?' Ook kinderen, kleinkinderen van de eerste Turkse migranten stellen zich die vraag. Maar, hoe doe je dat: je persoonlijke familiegeschiedenis of genealogie reconstrueren, als je in België slechts twee, drie of vier generaties ver op zoek kan gaan? Familiekunde Brussel heeft enkele jaren geleden al die 'chain migration' van Brusselaars van Turkse origine in kaart gebracht. Een eerste antwoord op hoe je eigen familiegeschiedenis op te sporen als je voorouders niet in België werden geboren, vind je in het boek Turks Familiaal Erfgoed, hoe reconstrueer je je familiegeschiedenis.

 

Andere leestips