Sepia en Snoepkleurtjes

Deel deze pagina

Onthaalpaviljoen van Expo '58.Wie goed kan tellen, weet dat we dit jaar zestig jaar (!) Expo '58 vieren, want op 17 april 1958 openden de deuren. Het Atomium laat die verjaardag niet voorbijgaan en presenteert niet minder dan drie expo's. Kroongetuigen halen herinneringen op aan hun belevenissen, duikelen in hun gekoesterde foto's van toen, en zien elkaar misschien terug na zoveel jaren. Wie er toen (nog) niet bij was, kan watertanden bij al die nostalgie of zich onderdompelen in de magische jaren '50.

Herinneringen en verhalen over de blinkende, overweldigende nieuwe wereld op de Heizelvlakte.

En zoals wel meer gebeurt bij mooie herinneringen : ook in 2008, vijftig jaar na Expo '58 twinkelden de beelden op het netvlies nog feller en klonken de verhalen nog heroïscher. Tijd dus om de historische kritiek los te laten op al die verhalen. Toen heeft men van wat restte over Expo '58 een eerste keer verzameld, geïnventariseerd, verbeeld, gecompileerd. Artikel in tijdschrift Mores over 'Back to the Future. Een geheugenkaart rond Expo '58'.Erfgoedcellen en FARO bundelden de krachten voor een landelijk initiatief ...

Overal in Vlaanderen en Brussel zochten en vonden erfgoedcellen getuigenissen en (beeld)materiaal over Expo '58. De beklijvendste verhalen en de mooiste beelden vonden hun weg naar het boek ‘Expo 58. Het wonderlijke feest van de fifties’ en de website 'Expo '58. Back to the Future'.

 

In Brussel, de bakermat van de wereldexpositie gingen we toen, in 2008, nog een stapje verder, met de hulp van BNA-BBOT, Hogeschool Sint-Lukas en Art Basics for Children.

View-master over Expo '58 © View-Master Expo '58 - Déjà View

Je beleefde, gewapend met de ouwe getrouwe viewmaster, een nieuwerwetse mp3-speler en een plannetje de wereldexpo. Voor sommigen was het een eerste virtuele kennismaking, anderen herbeleefden alles opnieuw alsof het gisteren was. De Déjà-Viewwandeling kan je via de vernieuwde FARO-Erfgoedapp terug beleven. Laad hem op je smartphone en struin langs de expo-paviljoenen.

 
Explorama '58

Kreeg je er niet genoeg van, dan kon je met Explorama '58 op een zestal centrale plaatsen in de stad via beeld, geluid en grafische vormgeving de sfeer opsnuiven van Expo '58.

Kinderproject Studio50, bij viering van vijftig jaar Expo '58 © ABC Studios 
Studio50

De allerkleinste curieuzeneuzen dompelden zich tijdens verschillende ateliers, speel- en werkstations onder in de magische sfeer van de Golden Fifties en de wereldtentoonstelling.