Wat is Erfgoeddag?
Jaarlijks geldt de eerste zondag na de paasvakantie als de hoogdag van het cultureel erfgoed. Op deze dag worden honderden activiteiten gepland over heel Brussel en Vlaanderen. Erfgoeddag laat bezoekers kennismaken met het roerend en immaterieel cultureel erfgoed, in al zijn verscheidenheid. Het gratis evenement is voor velen een uitgelezen moment om kennis te maken met het soms onbekende, maar bijzonder boeiende erfgoed.
Wat is het thema van Erfgoeddag 2025?
Erfgoeddag 2025 daagt je uit: durf te spelen, betreed het speelveld van ons erfgoed en ontdek nieuwe en oude verhalen. Het is tijd voor actie, blijf dus niet aan de zijlijn. Speel, geniet en leer spelenderwijs over de geschiedenis en het erfgoed dat daarvan getuigt. Van sport tot spel, gokken en beginnersgeluk, techniek en vaardigheid, erfgoed in beweging: op zondag 27 april 2025 brengt 'Game On!' tradities en innovaties samen in een viering van onze culturele rijkdom. Tussen 21 april en 2 mei 2025 zijn er ook opnieuw de Erfgoedweken voor scholen.
Wanneer vindt Erfgoeddag 2025 plaats?
- Erfgoedweken (vrijblijvend): activiteiten tussen maandag 21 april en vrijdag 2 mei 2025 richten zich op scholen. Je kan hier zelf kiezen om wel of geen link met het thema te maken.
- Erfgoeddag: activiteiten op zondag 27 april 2025 kunnen een brede doelgroep aanspreken en hebben als thema 'Game on!'.
Welke activiteiten kan ik organiseren?
- Erfgoedweek:
- Erfgoedklasbak: geef één of meerdere uren les over een onderwerp naar keuze. In 7 stappen je erfgoedverhaal leren brengen? Surf naar het gratis online leerpad: https://erfgoedklasbak.erfgoeddag.be/
- VIP-activiteit: nodig een klas uit voor een bijzonder VIP-bezoek of activiteit in de stad
- DIY-pakket: deel jouw educatieve materialen via Erfgoedwijs.be. Ken steeds het trefwoord 'erfgoed' toe aan alle educatieve materialen die je toevoegt. Dit zorgt ervoor dat ze vindbaar zijn op KlasCement en op de deelsite Erfgoedwijs.be. Klik hier voor meer informatie over hoe je een educatief pakket kunt delen op de website.
- Erfgoeddag: organiseer een concert, dansvoorstelling, debat, demonstratie, evocatie, expertenbeurs, fietstocht, filmvoorstelling, lezing, markt, multimedia-presentatie, presentatie, quiz, rondleiding, rondrit of route, spektakel, tentoonstelling, theatervoorstelling, voorlees- of vertelactiviteit, wandeling, workshop, zoektocht
Aan welke criteria moet mijn activiteit voldoen?
Erfgoedweek:
- Jouw Erfgoedweek-activiteit mag, maar hoeft geen link te hebben met het thema 'Game on!'.
- Jouw activiteit focust op het roerend en immaterieel cultureel erfgoed.
- Jouw activiteit vindt plaats tussen maandag 21 april en vrijdag 2 mei 2025.
- Jouw activiteit richt zich op het lager en/of secundair onderwijs.
- Jouw activiteit is gratis voor het onderwijsveld.
Erfgoeddag:
- Erfgoeddag is geen opendeurdag. Jouw Erfgoeddag-activiteit heeft een link met het thema 'Game on!'.
- Jouw activiteit focust op het roerend en immaterieel cultureel erfgoed.
- Jouw activiteit vindt plaats op zondag 27 april 2025.
- Jouw activiteit is gratis voor het publiek.
Vormingen FARO
9.10.2024
Webinar Erfgoeddag 2025: Game on!
22.10.2024
Workshop erfgoedspelen maken met de ErfgoedApp
26.11.2024
Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons
Heb je nood aan inspiratie of wil je graag je ideeën aftoetsen?
Duik dan in de reeks inspiratieblogs boordevol ideeën, werkvormen, boeiende locaties, mogelijke partners en inhoudelijke voorbeelden. Heb je een idee voor een boeiende Erfgoeddag- of Erfgoedwekenactiviteit in Brussel? Neem dan zeker contact op met de Erfgoedcel Brussel, de lokale coördinator van Erfgoeddag in Brussel: erfgoedbrussel@vgc.be
Wat zijn de deadlines voor het registreren van activiteiten?
- Erfgoeddag: ten laatste op zondag 19/01/2025
- Erfgoedweken: ten laatste op zondag 1/12/2024
Schrijf je activiteiten in via inschrijven.erfgoeddag.be. Druk steeds op ‘Opslaan’ zodat er geen informatie verloren gaat. Je kan kiezen tussen twee formulieren: eentje voor de Erfgoeddag en eentje voor de Erfgoedweek. Dien daarna de activiteit in. Meer info over hoe je een activiteit inschrijft op: https://faro.be/erfgoeddag/inschrijven. Na inschrijving kijkt de lokale coordinator de activiteiten na. De activiteiten verschijnen dan online in de UiTDatabank (activiteiten Erfgoeddag) of op Cultuurkuur.be (activiteiten Erfgoedweek). Voer je activiteiten ook zeker in op visit.brussels.
Hoe zet ik mijn Erfgoeddagactiviteit sterk in de markt?
FARO biedt heel wat campagnemateriaal aan dat je gratis kan downloaden. Hiermee kan je je Erfgoeddag- en Erfgoedwekenactiviteit in de kijker zetten via je website, e-mailverkeer en sociale media.