Misschien ken je nog dat wiegeliedje dat je oma altijd voor je zong, of bewonder je heimelijk die 'jumpsuit' in psychedelisch paars die je vriendin van haar mei '68-mama heeft geërfd. Of anders heb je een fascinatie voor de sarcofagen uit Egypte of die kunstschilder uit je buurt. Dan ben je, zonder het te weten, bezig met erfgoed. Want erfgoed zijn de sporen uit het verleden die wij de moeite waard vinden om te bewaren. Men zegt dat die sporen of het erfgoed zijn verbonden met het collectief geheugen van een groep mensen.
Erfgoedsporen vind je overal, zichtbaar of onzichtbaar, tastbaar of niet tastbaar. Heb je toevallig nog een oude koffiemolen in huis of ken je iemand met een Rubens aan de muur? Het is allemaal roerend of tastbaar erfgoed, net zoals de archiefstukken in het rijksarchief of de collectie Brusselse wandtapijten in het museum. Het immateriële erfgoed is even boeiend maar wel onzichtbaar, niet grijpbaar. Je vindt het in liedjes, gebruiken en gewoontes die we van generatie op generatie doorgeven, volksverhalen en dialecten en alles wat we het waard vinden om over te erven van vader op zoon.
In Brussel vinden we overal sporen van dat rijke cultureel erfgoed (roerend en immaterieel) terug, op zolders en achterkamertjes of in het salon van chique herenhuizen, net zoals in archieven en musea.
Wil je meer weten over monumenten, landschappen of archeologische sites? Dan kun je je licht opsteken bij de directie Cultureel Erfgoed , onderdeel van Urban.Brussel. Zij maken ook inventarissen van het erfgoed in Brussel: inventaris onroerend erfgoed, inventaris roerend erfgoed, inventaris immaterieel erfgoed.