De Mariagrot werd opgericht in 1915, het tijdperk van de Eerste Wereldoorlog. Het is een replica van de grot uit Massabielle (Lourdes) waar volgens de legende Maria in 1858 aan Bernadette zou verschenen zijn. Meer dan honderd jaar later staat de Lourdesgrot in Jette er nog steeds, inclusief landschapstuin met een kruisweg en kapellen voor de rozenkrans.
Een plaats van herinnering.
Hoewel religieus van oorsprong heeft dit oord ook een culturele betekenis gekregen. Voor heel wat Brusselaars is het een plaats van herinnering geworden, een plek die ze als kind bezochten met familie of waar persoonlijke ervaringen een plaats kregen. Mensen bouwden er een band mee op, hoorden erover vertellen, het nestelde zich in het collectieve geheugen en het domein kreeg doorheen de tijd de sympathieke roepnaam ‘grotteke van Jette’. Tot op de dag van vandaag blijven de bezoekers er komen. Sommigen om hun geloof te belijden, maar evengoed om te genieten van een rustig moment. Gelegen naast een drukke straat lijkt de tijd op het domein een beetje te vertragen en is het een zeldzame rustplaats toegankelijk voor iedereen.
De Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot in Jette is uitgegroeid tot een uniek stukje erfgoed, geapprecieerd door een brede en diverse gemeenschap. Niet alleen oudere inwoners vinden hun weg naar het grotteke, ook nieuwkomers uit de uithoeken van de wereld vinden hun weg, zowel jong als oud. We interviewden vrijwilligers, bezoekers en gepassioneerden en maakten er een audiowandeling van. De audiogids neemt je mee op pad. Je hoort uit de eerste hand wat deze plaats zo bijzonder maakt. Beluister de verhalen ter plaatse via de audiogids of vanuit je luie zetel met de ErfgoedApp.
De audiogids is beschikbaar in het winkeltje Ave Maria naast de Mariagrot.
De ErfgoedApp laad je gratis op vanuit de appstore.
De audiogids, die beschikbaar is in het winkeltje, is ook van thuis te beluisteren.
De integrale, niet bewerkte interviews zijn te beluisteren via BNA/BBOT.
Nog meer informatie over de geschiedenis van de Mariagrot van Jette.