In de jaren 70 lag de Noordwijk er troosteloos bij. Een groot deel van de gebouwen was gesloopt voor de uitvoering van het Manhattanproject. François de Cugnac zette daarom in de buurt een groot project met muurschilderingen op. Tussen 1977 en 1980 werden niet minder dan 22 enorme muurschilderingen gerealiseerd. De actie was een duidelijk protest van buurtbewoners en zijn ondertussen al lang verdwenen. Het was in die tijd het grootste muurschilderingproject in Europa. Hun inhoud werd steeds strijdvaardiger en de campagne zou uiteindelijk ook stedenbouwkundige resultaten opleveren.
Van 1987 tot 1995 werden alle huizen met deze muurschilderingen gesloopt. 25 jaar later was iedereen ze vergeten. Joris Sleebus dook in de geschiedenis van de wijk, spitte het hele verhaal van de muurschilderingen uit, nam contact op met de betrokkenen en mocht alle beeldmateriaal gebruiken. In 2017 begon hij met een reeks lezingen en in 2020 stond een rondreizende expo in de startblokken maar toen gooide Corona roet in het eten. Dat heeft u dus nog te goed!
Binnen dit project werd in juni 2019 eveneens een nieuwe muurschildering gerealiseerd, op de zijmuur van een hoog sociaal woonblok aan de Antwerpsesteenweg 150. De initiatienemers slaagden erin om in februari 2020 nog een tweede muurschildering te realiseren op een muur van de school Klavertje Vier aan de Helihavenlaan. Dit met inspraak van de bewoners.
Het initiatief is een samenwerkingsverband tussen verschillende verenigingen in de Noordwijk: De Harmonie, Brede School Klavertje Vier, Maximiliaanboerderij, Bravvo en Joris Sleebus.