De Vlaamse Gemeenschapscommissie lanceerde in het voorjaar 2019 een projectoproep over ambachten met inschrijving tot 15 april 2019. We stellen u graag de vaklui en hun projecten voor die enthousiast ingingen op onze uitnodiging. Met een subsidie van maximum 1.500 euro zijn ze aan de slag gegaan om mensen te laten kennismaken met hun ambacht.
- Fernande Authuys - project 'De Patchmadammekes en meneerkes van Ukkel'
- Lotte Veuchelen en René Wynants - project 'Ateliers weven en spinnen'
- Els Vansteelandt - project 'Hold the Line'
- Maaike Beuten en gemeenschapscentrum Ten Noey - project 'Paper Friends #3/St.Josse Trouvé'
- Cyclo vzw en AMVB vzw - project 'Herontdek de fietsmechaniek in het VELOMUSEUM'
- Thamara Cruz - project 'My Grain Too'
- Carine Lauwers - project 'Unica Brussels, One Dress'
- Nina Bodenhorst - project 'Initiatie lederbewerking'
- Michel Mouton en IJzer en Vuur! vzw - Feu et Fer! asbl - project 'Kuregem in vuur en vlam voor ambacht met geschiedenis'
- Abel Mansia - project 'De bron - La source'
- Gemeenschapscentrum De Kriekelaar, Kriekenboomsage vzw en ambachtelijk ijsbereider Si-Ammour Khaled van Glacier Belicia - project 'Bella Belicia: Kriekenijs!'
Via elke link kan je verder naar een uitgebreidere presentatie per project, met praktische informatie en links.
Wil je een snel overzicht, dan vind je dat terug in deze lijst, met een korte beschrijving van de projecten.
Waarom we deze projectoproep lanceerden?
Brussel heeft een lange geschiedenis als aantrekkingspool voor ambachtslieden uit alle uithoeken van Europa. Al tijdens de middeleeuwen zochten vakmensen de stad op om er te werken, hun producten te verkopen en netwerken te vormen. Vandaag de dag is Brussel een kosmopolitische stad die mensen uit de hele wereld aantrekt, waaronder heel wat vakmensen.
Met de oproep ‘Hoe maakt u het?’ wil de Vlaamse Gemeenschapscommissie Brusselse vakmensen die hun ambacht met veel passie beoefenen een financieel steuntje bieden om hun ervaring en kunde te delen met een publiek.
Waarom we zo ons best doen voor ambachten?
Ambachten leer je meestal niet op schoolbanken, maar krijg je mee door veel te oefenen en te leren van anderen. Het gaat over vaardigheden die wortels hebben in traditie. Het is kennis die vaak wordt overgeleverd van meester op leerling en die je al doende leert. Ambachten zijn erfgoed dat vooral in de hoofden en handen zit van mensen. Om ervoor te zorgen dat die traditionele vaardigheden worden doorgegeven aan toekomstige generaties is het belangrijk om mensen te blijven aanmoedigen.
Met deze projectoproep hopen wij dat de vlam in de pan slaat. Of tenminste toch een vuurtje wordt gestookt. Voor welk ambacht dan ook.
Meer vragen? Neem dan contact op via annelies.tollet@vgc.be of 02 563 05 55.
De deelnemende vakmannen en vakvrouwen konden voor hun aanvraag in dit filmpje inspiratie vinden.