Baden werd in de 19de eeuw in West-Europa en ook in Brussel zeer populair, herontdekt eigenlijk. Dat gebeurde tegen de achtergrond van de opkomende aandacht voor hygiëne. Private en openbare initiatieven leidden tot de oprichting van de eerste badhuizen en zwembaden. Die moesten aan verschillende noden van diverse doelgroepen beantwoorden, gaande van elementaire hygiëne tot sport en zuivere ontspanning. De typische architectuur van deze badhuizen weerspiegelde de uiteenlopende bekommernissen en functies.
Brussel heeft vandaag de dag nog een aantal markante historische badgebouwen waar je zelfs nog kan gaan zwemmen! Het zijn de getuigen van een rijke en boeiende badcultuur. Griet Meyfroots vertelt je er alles over in haar lezing.
Griet Meyfroots is kunsthistorica (VUB) en Master in Conservation (KUL), gespecialiseerd in het Brusselse bouwkundig erfgoed. Ze studeerde in 1996 af aan de VUB met een licentiaatsverhandeling over de geschiedenis en architectuur van de Brusselse zwembaden. Sindsdien publiceerde ze hierover diverse artikels. Ze is sinds 1999 werkzaam in de Brusselse erfgoedsector, namelijk bij urban.brussel, de gewestelijke overheidsdienst voor stedenbouw en erfgoed.
De lezing is in het Nederlands.
Een initiatief van Nakhla vzw. In samenwerking met Amsab-ISG, FARO, Erfgoedcel Brussel, FMV, Vormingplus Citizenne, AL.ARTE vzw Universiteit Gent, KULeuven, Darna, KMKG, Davidsfonds, Riad Nagiba, Le RIAD HAMMAM & Hammam Lovina SPA, Huis van Culturen/Maison des Cultures, MoMuse.
Lezing ‘Een duik in de geschiedenis van de Brusselse badhuizen’ en geleid bezoek expo
-
Wanneer
woensdag 11 maart 2020
woensdag 18 maart 2020 -
Uur
18:30-20:30
-
Waar
Huis van Culturen, Mommaertsstraat 4 te 1080 Brussel
-
Prijs
Gratis
-
Inschrijven
inschrijvingen@erfgoedbrussel.be