Hammams in Brussel maken deel uit van een sociaal netwerk. Ze vormen een verborgen microkosmos en zijn tegelijk culturele bakens van een rijk sociaal leven. In haar onderzoek legde Hélène Dorny de nadruk op de manier hoe de traditionele hammam ‘migreerde’ en hoe die zich heeft aangepast aan de Brusselse rijwoningarchitectuur.
Hélène Dorny studeerde in 2016 af als architecte aan LOCI Université Catholique de Louvain (St-Luc). De groeiende interesse in grootschalige projecten stimuleerde Hélène om een postgraduate master 'Human Settlements' aan de KULeuven te volgen. Tijdens deze periode bestudeerde ze mogelijke toekomstscenario’s voor de zone Brussel-Noord. Haar onderzoek spitste zich toe op het hergebruiken van beschikbare ruimtes in de stad en innovatieve woon- en ruimtelijke typologieën.
Parallel met een stedenbouwkundige opleiding werkte Hélène verder aan haar theoretische thesis. Het onderwerp van haar onderzoek ‘Hammams in Brussels, an experience of culture and displacement’ ontstond door een samenwerking met de tentoonstelling 'Hammam. Steaming. Stories' en brengt verschillende ondezoeksdomeinen, van geschiedenis, sociologie, architectuur en stedenbouw samen.
De lezing is in het Frans.
Een initiatief van Nakhla vzw. In samenwerking met Amsab-ISG, FARO, Erfgoedcel Brussel , FMV, Vormingplus Citizenne, AL.ARTE vzw Universiteit Gent, KULeuven, Darna, KMKG, Davidsfonds, Riad Nagiba, Le RIAD HAMMAM & Hammam Lovina SPA, Huis van Culturen/Maison des Cultures, MoMuse.
Lezing ‘Hammams in Brussels, an experience of culture and displacement’
-
Wanneer
dinsdag 10 maart 2020
-
Uur
19:00-21:00
-
Waar
Darna, Steenstraat 25-27, 1000 Brussel
-
Prijs
Gratis
-
Inschrijven
inschrijvingen@erfgoedbrussel.be