Comme chez Soi, van frituur tot sterrenrestaurant

Deel deze pagina

Georges Cuvelier was voorbestemd om mijnwerker te worden. Zijn vader was mijnwerker, en in zijn geboortedorp Petit-Wasmes in de Borinage, trokken haast alle jongens naar de mijn. Hij kon zijn vader overtuigen en kreeg één kans om het elders te maken. Hij begon als piccolo in een hotel in Bergen, maar verhuisde al snel naar Brussel waar hij kelner werd en nadien hulpkok. Zonder dat zijn ouders het wisten, werkte hij ook in Duitsland en Groot-Brittannië.

Georges werd geloot voor het leger. Zijn kooktalent stemde de luitenant echter gunstig en in juli 1914 kreeg hij definitief verlof om voor zijn oude ouders te zorgen. Samen met zijn echtgenote Helena en hun dochtertje Simone keerde hij terug naar Brussel en werkte er bijna 12 jaar onafgebroken in het Palace Hotel. En toen was het tijd voor een eigen zaak. Op 19 juni 1926 opende Georges aan de Lemonnierlaan ‘Chez Georges’: met 2000 frank in de kassa, 48 geleende flessen wijn in de kelder en 26 zitplaatsen. Op het menu stond veel vis, elke dag verse kreeft, vlees, salades en soep - steeds met friet. Een ‘friture’, quoi. Zo stond het trouwens op de kaart.

Huidige gevel van restaurant Comme chez Soi. | Collectie Comme chez SoiHet ging Georges voor de wind. De groeiende klandizie bedacht het restaurant met wat zijn latere naam zou worden. Want ‘chez Georges, on mange comme chez soi’, luidde het unanieme oordeel over het restaurant. Tien jaar later, in 1936, verhuisde de zaak naar een statig herenhuis aan het Rouppeplein. ‘Chez Georges’ heette voortaan ‘Comme chez Soi’. Dochter Simone had zich intussen verloofd met Louis Wynants. Een ideale schoonzoon, zo bleek. Louis had een neus voor goede wijn en was inventief achter het fornuis.

In 1939 kregen Louis en Simone een zoon, Pierre. Pierre groeide op in het restaurant en op het voetbalveld. School was niet zijn ding. In 1954 plantte Louis hem enigszins wanhopig aan de afwas en in de zaal van het restaurant. Pierre vond er - zacht uitgedrukt - zijn draai. Louis verwierf een eerste Michelinster in 1953, Pierre voegde er in 1966 en 1979 nog twee aan toe. Hoeveel zaken zouden het van frituur tot sterrrenrestaurant schoppen?

Leestips

  • L. Leonard, Comme chez Soi 1926-1976, Brussel, 1976
  • G. Draye, 'Rouppeplein 23', in: Arduin, nr. 21, 2018, p. 6-21