OCMW Brussel - Archief

Deel deze pagina

Armen- en ziekenzorg zijn al zo oud als de mensheid zelf. Daarom bewaart en beheert het OCMW van Brussel ook de zorggerelateerde archieven van zijn middeleeuwse voorgangers zoals het Sint-Janshospitaal of de Sint-Pietersleprozerij.

Voor het Ancien Régime vind je er archiefcollecties van de openbare en private zorginstellingen, waaronder het Overcharitaet, parochiale armentafels, godshuizen, passantengasthuizen, Sint-Janshospitaal, Sint-Pietersleprozerij, Begijnhof (infirmerie en fundaties).
Voor de periode vanaf de 19de eeuw bewaart het OCMW-archief voornamelijk de documenten van de openbare zorgverlening, namelijk : Burgerlijke Godshuizen en Weldadigheid (1796 - 1925), COO (1925 - 1977) en OCMW (1977- ), met inbegrip van alle beheerde zorginstellingen (ziekenhuizen en sanatoria, rusthuizen en weeshuizen, ... )

Interessant voor genealogen is het fonds 'Vondelingen' / 'Enfants trouvées et abandonnés' waarvan de reeks registers van processen-verbaal teruggaat tot 1685.

Het archief wordt aangevuld met verzamelingen affiches, kaarten en plannen of iconografie, naast een bibliotheek en museum.

Periode
Twaalfde eeuw tot heden

 

OCMW Brussel - Archief

 • Adres

  Hoogstraat 298 a, 1000 Brussel

 • Telefoon

  +32 2 543 60 55

 • Website

  http://cpas-ocmwmuseum.be

 • E-mail

  museum@ocmwbru.irisnet.be

 • Bereikbaar

  maandag tot donderdag: 14.00u. - 16.00u.