Wandelingen & Rondleidingen

Deel deze pagina

Leer Brussel kennen zoals Bruegel de stad heeft gekend. Van renaissancestad tot de Marollen als de nieuwste boho-wijk.

Pieter Bruegel de Oude, De toren van Babel | Kunsthistorisches Museum, Wenen

Bruegel en de Marollen - als kunst sociaal wordt

Laat je door de Marollen leiden door vzw Tochten van Hoop. Een wijk waar de creatieve mogelijkheden voor kansengroepen worden belicht, in tegenstelling tot de kansrijken. Want de Marollen is niet alleen een volkswijk, maar geldt nu ook als een plek waar de nieuwe boho's zich thuis voelen. Wat zou Bruegel daar van denken?
Alle info waar en wanneer men wandelt, vind je bij Tochten van Hoop.

Pieter Bruegel de Oude, Twee geketende aapjes | Gemäldegalerie in Berlin © SailkoBruegel: een leven lang omringd door vakmanschap

Ontdek samen met vzw Bruniek de link tussen Bruegel en tijdgenoten. Met Abraham Ortelius, auteur van ‘Theatrum orbis terarum’, reisde hij in 1570 naar Italië. De symbolen van Rembert Dodoens, auteur van het ‘Cruyde Boeck’, werden gebruikt in ‘De Nestrover‘. En ook ‘De Humani Corporis Fabrica‘, het standaardwerk van Andreas Vesalius‘ beïnvloedde Bruegel.
Alle info waar en wanneer men wandelt, vind je bij Bruniek.

Aperitief met Bruegel / Bruegelsoirée

Na je werkdag nog een uurtje cultuur genieten? Dat kan! Pendelaars, Bruegelliefhebbers én Brusselaars zijn welkom in het Hallepoortmuseum voor een reeks mininocturnes. In een wisselend programma van korte rondleidingen, voorleessessies, concerten ontdek je de expo. Elke eerste donderdag van november 2019 tot mei 2020, 17.00u. - 19.00u.

Anneessentoren © Myrabella / Wikimedia CommonsBruegel in dialoog : Twee gidsen, één rondleiding

Zijn schilderijen vertellen over de wereld, met open blik en bewust van zijn eigen tijd. Sociale, religieuze, politiek-economische thema's die ook vandaag brandend actueel zijn. Daarom bieden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België geen 'traditionele' rondleiding. Wel een duo-gidsing, één gids met migratieachtergrond en één gids van het museum die je samen op sleeptouw nemen, tussen september - november 2019.