Brussel is een superdiverse en meertalige stad met meer dan 1 miljoen inwoners, wat zich vertaalt in 183 nationaliteiten en meer dan honderd talen. Als kosmopolitische stad is het dan ook de ideale plek om als erfgoedorganisatie de uitdaging aan te gaan en te experimenteren op het vlak van publiekswerking en participatie. Dit gaat van rekening houden met een andere taal- en/of cultuurachtgrond, maar evengoed een moeilijker financiële situatie, een slechtere mobiliteit, een psychische kwetsbaarheid.
Sinds 2020 ondersteunen we onze partner Brussels Museums met het traject Open Museum om musea te ondersteunen in het bieden van een veilige plek voor zoveel mogelijk Brusselaars. Volg zeker de ontwikkelingen. Op 15 maart 2021 was er een eerste studiedag die gevolgd zal worden door proeftrajecten in de Brusselse musea en uitwisselingen tussen museummedewerkers onderling.
Inspirerende praktijken?
- Twee (t)huizen, één gids, FMDO en het BELvue Museum werken samen met gidsen met een migratie-achtergrond een aanbod uit van rondleidingen met een persoonlijke touch
- Museum op Maat, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België met hun aanbod van rondleidingen voor kwetsbare groepen. Bekijk het filmpje over het traject 'De helende kracht van Kunst'
- NT2-Museumweken, NT2-cursisten verkennen enkele Brusselse musea. FARO. Vlaams Steunpunt voor Cultureel erfgoed interviewde onze partner Huis van het Nederlands Brussel over hun aanpak - Taaltoegankelijke musea in zee met NT2.