Italianen eten spaghetti, Duitsers worst en Belgen wafels.
We cultiveren dat imago zelf, maar ook in het buitenland – en vooral in Amerika – zijn ‘Belgian Waffles’ een begrip. België kent veel soorten wafels. De bekendste zijn de huishoudwafel – ook wel Vlaamse wafel genoemd – de Luikse wafel en de Brusselse wafel.
De Brusselse wafel is de ‘wafel der wafelen’, maar wat weten we nu eigenlijk over haar herkomst en geschiedenis? Erfgoedcel Brussel klopte aan bij de Academie voor Streekgebonden Gastronomie om samen dit boek tot stand te brengen. Oude kookboeken en archieven, bibliotheken en musea werden doorploegd, verhalen uit de bakkers- en kermiswereld werden genoteerd, waardoor dit unieke boek een antwoord geeft op vragen zoals: wanneer dook de Brusselse wafel voor het eerst op? Wie schreef het eerste recept? Bestaat de échte Brusselse wafel en wat is er in de loop der tijden met de receptuur gebeurd? Waarom eindigt een stripalbum van Nero steeds met een wafelenbak? Hoe ‘Brussels’ is de wafel eigenlijk en waar kun je ze tegenwoordig nog eten?
Uitgegeven door Erfgoedcel Brussel in samenwerking met de Academie voor Streekgebonden Gastronomie.