Publicaties

Benieuwd naar de publicaties die zijn uitgegeven door Erfgoedcel Brussel of in samenwerking met ons zijn tot stand gekomen? Hier vind je een overzicht van deze publicaties.

Alles es just

‘Alles es just’ nodigt je uit om in Pogges voetsporen te treden en het dorpje dat Schaarbeek ooit was, te ontdekken. Met deze publicatie stap je de rijke wereld van het immaterieel cultureel erfgoed binnen.
Alles es just
€ 5,00
Meer over Alles es just
Meer over Alles es just

Brusselse Wafels, om te backen dicke wafelen

De Brusselse wafel is de ‘wafel der wafelen’, maar wat weten we nu eigenlijk over haar herkomst en geschiedenis? Erfgoedcel Brussel klopte aan bij de Academie voor Streekgebonden Gastronomie om samen dit boek tot stand te brengen.
Brusselse Wafels, om te backen dicke wafelen
€ 12,00
Meer over Brusselse Wafels, om te backen dicke wafelen
Meer over Brusselse Wafels, om te backen dicke wafelen

Choesels, een boek met ballen

Waarom was de Brusselse identiteit zo innig verbonden met het fenomeen choesels? Wanneer was hun gloriemoment en wanneer verdwenen ze? En wat zijn choesels nu eigenlijk? Dit is het eerste boek dat het eens zo beroemde en beruchte Brusselse streekgerecht volledig fileert.
Choesels, een boek met ballen
€ 10,00
Meer over Choesels, een boek met ballen
Meer over Choesels, een boek met ballen

Een collectieplan schrijven? Dat doe je zo

Een collectieplan is een onmisbaar basisdocument voor musea, (erfgoed)bibliotheken, archieven en andere instellingen die collecties beheren. Dit handzame boekje biedt zowel routiniers als beginners aanknopingspunten en structuur bij het schrijven van een collectieplan.
Een collectieplan schrijven? Dat doe je zo
Meer over Een collectieplan schrijven? Dat doe je zo
Meer over Een collectieplan schrijven? Dat doe je zo

Gestolde tijd

‘Gestolde tijd’ levert een reeks Brusselse reflecties en een uitgeschreven fietsparcours om plaats vrij te maken voor het onverwachte.
Gestolde tijd
Meer over Gestolde tijd
Meer over Gestolde tijd

In Brussel ge(s)maakt?

Brussels loof, Brussels sprouts, Brusselse kaas… Nogal wat levensmiddelen worden geassocieerd met de Belgische hoofdstad. Maar hoe Brussels zijn die krachtig ruikende kaas, dat witloof, die spruitjes en die kippen eigenlijk? En is de oorsprong van lambiekbier en geuze ook in Brussel te vinden?
In Brussel ge(s)maakt?
€ 17,95
Meer over In Brussel ge(s)maakt?
Meer over In Brussel ge(s)maakt?

Rederijkerskamer ’t Mariacranske – 500 jaar aan het woord

De Brusselse rederijkerskamer ’t Mariacranske vierde in 2007 haar 500ste verjaardag.
Rederijkerskamer ’t Mariacranske – 500 jaar aan het woord
€ 12,00
Meer over Rederijkerskamer ’t Mariacranske – 500 jaar aan het woord
Meer over Rederijkerskamer ’t Mariacranske – 500 jaar aan het woord

Schatten van mensen

‘Schatten van mensen’ dompelt je onder in een Brussels bad van ambacht, traditie en performing arts. Het project zoomt in op Brussel en legt diverse sporen van een rijk ambachtsleven en een bloeiende kunstscene bloot.
Schatten van mensen
Meer over Schatten van mensen
Meer over Schatten van mensen

Sint-Guido van Anderlecht

In de publicatie 'Sint-Guido van Anderlecht' werpen gerenommeerde auteurs en lokale kenners een licht op de volksheilige Sint-Guido.
Sint-Guido van Anderlecht
€ 4,99
Meer over Sint-Guido van Anderlecht
Meer over Sint-Guido van Anderlecht

W

In 'W' getuigen buurtbewoners over de invloed die de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst uitoefende op de identiteit en de collectieve verbeelding van de wijk rond de brouwerij.
W
€ 5,00
Meer over W
Meer over W