Bijna niemand die niet graag feest viert. En sommige feesten hebben zelfs een lange traditie, met veel rituelen en gebruiken. Zo kennen vele gemeenschappen een of ander lenteritueel.
Chun Jie is voor Chinezen overal ter wereld het belangrijkste feest van het jaar. Het feest draait zowel om het begin van het nieuwe jaar als het begin van de lente. Vijftien feestdagen! En elke dag zijn eigen geplogenheden!
Op de eerste dag na de volle maan van de maand Phalguna - rond maart - vieren Hindoes het Holi- of Phagwafeest. Net zoals bij de Chinese gemeenschap gaat het om het vieren van het nieuwe jaar en de start van de lente.
Berbers of Amazigh vieren de de eerste dag van het nieuwe jaar met Idd n Yennayer.
Op 1 maart vieren Roemenen Martisor. Martisor betekent ‘kleine maart’ en luidt het begin in van de lente. Men herkent het feest aan de kleuren rood en wit.
Yezidi vieren net als de Iraanse gemeenschap feest op 21 maart, op het moment dat de zon door het lentepunt gaat. Het Newroz-feest, volgens de Koerdische schrijfwijze, heeft precies dezelfde betekenis als het Iraanse Noroez.
Precies op het moment dat de zon door het lentepunt gaat, viert de Iraanse gemeenschap Noroez. Noroez is Perzisch voor ‘nieuwe dag’.
Op Pasen herdenkt de katholieke gemeenschap de verrijzenis van Jezus. Het is een feest met oude wortels: zowel het joodse Pessah als Germaanse lenterituelen hebben er hun stempel op gedrukt.